6 Ayda Yapılan Osmanlı Donanması

 


1571 yılında gerçekleşen İnebahtı Deniz Savaşında Osmanlı donanması çok büyük kayıplar vermişti. Avrupalılar ise Osmanlı donanmasını yenilgiye uğrattıkları için büyük sevinç içindeydiler. Yenilgiyi duyan Osmanlı Padişahı II. Selim çok üzüldü ve derhal yeni bir donanma yapılması emrini verdi.

O yıllarda Osmanlı İmparatorluğu Dünya'nın en büyük devletiydi ve padişahın emrinin ardında 1 hafta içinde donanmanın ilk gemileri tersanelerde yapılmaya başlamıştı.

Osmanlı mühendisleri neredeyse tamamen yok olan donanmayı yeniden inşa edebilmek için gece gündüz büyük gayret göstererek çalıştılar ve kısa sürede savaş gemilerini birer birer suya indirmeye başladılar. Donanmanın tamamlanması ile ilgili olarak bazı kaynaklar 4 ay, bazıları ise 8 ay bilgisini vermektedir. Yani ortalama olarak 6 ay için yüzlerce gemilik bir donanma yapıldı.
İnebahtı Deniz Savaşı
Bu süre içerisinde gemilerin yapılmasının yanı sıra savaş gemilerinin teknik ve askeri donanımı da tamamlandıktan sonra 1 yıl bile geçmeden yenilgiye uğrayan donanmadan kalan gemiler ile birlikte Kılıç Ali Paşa komutasında ki 250 gemiyle 1572 yılında sefere çıkıldı. Ayrıca yapılan gemilere ek olarak 8 tane de Dünya'nın hiçbir ülkesinin elinde olmayan dev gemiler inşa edildi.

Günümüzde bile bu kadar kısa sürede bu büyüklükte bir donanmayı yapacak bir ülke bulunmamaktadır. Bu da o dönemde Osmanlı Devleti'nin teknik ve askeri bakımdan ne kadar gelişmiş ve güçlü bir ülke olduğunun kanıtıdır.
6 Ayda Yapılan Osmanlı Donanması 4.5 5 Kybalion 1571 yılında gerçekleşen İnebahtı Deniz Savaşında Osmanlı donanması çok büyük kayıplar vermişti. Avrupalılar ise Osmanlı donanmasını yenilgi...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved