Kapalı Çarşıyı Kim Yaptırdı?

 


Kapalı Çarşı Ne Zaman Yapıldı? Kapalı Çarşı Tarihi Hakkında Bilgiler

Sadece İstanbul'un değil, tüm Türkiye'nin en ünlü çarşısı olan Kapalı Çarşı'yı İstanbul'a gelen neredeyse hiçbir turist görmeden gitmek istemez.

30 bin metre kare'den fazla yer kaplayan çarşı da 3000'den fazla dükkan bulunmaktadır. Ayrıca çarşıda 65 tane'de sokak bulunmaktadır. Bu haliyle Türkiye'de ki birçok mahalleden daha büyük yer kaplamaktadır.

Kapalıçarşı'yı ilk olarak Fatih Sultan Mehmet, 1461 yılında yaptırmışıtır. Ancak ilk yapıldığı zamanlarda şimdi ki kadar büyük olmayan çarşı sadece bedesten bölümünden oluşmaktaydı. Bu bölümde yalnızca değerli eşyalar satılırdı.

Daha sonaları çıkan bir yangından dolayı bu bölüm kargir olarak yapıldı ve zamanla yapılan eklemeler ile oldukça büyük bir çarşı haline geldi.
Kapalı Çarşı, her ne kadar 1461 yılında yapılmış olsa da aslında şimdi ki hali çok eskilere gitmez. Çünkü depremler nedeniyle hasar görmüştür. Özellikle 1894 yılında ki deprem nedeniyle Kapalı Çarşı tamamen yerle bir olmuştur.

Günümüzde ki hali ise 1898 yılında yapılmıştır. Ayrıca bununla da kalmaz Kapalıçarşı'nın hikayesi. Birçok badire atlatmıştır. 1943 yılında çıkan yangın nedeniyle yorgancılar ve döşemeciler bölümü yanmıştır. 1954 çıkan büyük yangında ise Kapalı Çarşı'nın büyük bir bölümü kullanılamaz hale gelmiştir Bu yangında Kalpakçılar caddesi ile mobilyacılar bölümü tamamen yanmış ve birçok bölümde de büyük hasarlar meydana gelmiştir. Daha sonra yapılan tadilatlar ile Kapalıçarşı tekrardan hizmete açılmıştır.
Kapalı Çarşıyı Kim Yaptırdı? 4.5 5 Kybalion Kapalı Çarşı Ne Zaman Yapıldı? Kapalı Çarşı Tarihi Hakkında Bilgiler Sadece İstanbul'un değil, tüm Türkiye'nin en ünlü çarşısı ...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved