Bit Sayesinde Sadrazam Olan Paşa

 


Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir padişahın kızı ile evlenen kimseler ''damat'' diye anılırdı. Tarihimizde birçok damat vardır. Ancak bunlardan hiç birinin damatlığı bit sayesinde öce damat, sonra da sadrazam olan Rüstem Paşa'nın ki kadar ilgi çekici değildir.

Kanuni Sultan Süleyman, Rüstem Paşa'nın askerliğini çok beğenirdi. Bu yüzden onu damat edinmek istediği zaman paşayı çekemeyenler kendisinde cüzzam hastalığı olduğunu söylediler. Çekemeyenler bunu söylerken pek de haksız değillerdi. Çünkü Rüstem Paşa'nın yüzü son derece çirkindi.

Kanuni Sultan Süleyman, bunun üzerine şöyle bir tecrübeye başvurmuştur. O devirde cüzzam hastalığına yakalanmış olanların vücudunda bit yaşayamayacağı söylenirdi. Bu bakımdan padişah Rüstem Paşayı soyundurarak muayene ettirmiş ve paşa'nın vücudunda bir tane bit bulunmuştu. Bu sayede de paşa cüzzamlı olmak iddiasından kurtulmuş ve padişahın kızı Mihrimah Sultan ile evlenmiştir.

Rüstem Paşa Böyle bir bit sayesinde damat, daha sonra da sadrazam olması üzerine bir şair şu beyti yazmıştır;

''Olucak bir kişinin bahtı kavi talii yâr kehlesi dahi mahallinde anın işe yarar'' (Bir insanın kaderi sağlam, talihi yar olursa, sırasında biti bile işe yarar.)
Bit Sayesinde Sadrazam Olan Paşa 4.5 5 Kybalion Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir padişahın kızı ile evlenen kimseler ''damat'' diye anılırdı. Tarihimizde birçok damat v...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved