Safiye Sultan

 


Safiye Valide Sultan (Sofia Bellicui Baffo), 1550 yılında Venedik'te doğdu. Çok zengin bir ailenin tek çocuğu (Babası Leonardo Baffo Korfu adasının Venedik valisiydi) olan Sofia, dönemine göre oldukça iyi koşullarda bir eğitim aldı.

Henüz 12 yaşındayken Akdeniz'de gemiyle yapılan bir seyahat sırasında Osmanlı korsanları tarafından kaçırıldı.

1 yıl sonra ise kendisini İstanbul'daki Pera köle pazarında bulan genç Sofia'nın güzelliği III. Murat'ın annesi Nurbanu Sultan'ın kulağına kadar geldi. Manisa sancağındaki genç veliaht Murat'ın devlet meselelerinden uzak pasif karakteri, annesi Nur Banu Sultan'nı düşündürmekteydi. Nurbanu Sultan, Sofia'yı görür görmez onun oğlu için aradığı kız olduğuna karar verdi ve bir servet ödeyerek kızı satın aldı. 2 yıl süreyle haremde eğitim gören Sofia'nın adı, Safiye, yani arı, duru, saf güzellik olarak değiştirildi. On beş yaşında III. Murat'a sunulan Safiye, beline kadar uzanan sarı saçları, iri gözleri, uzun boyu, beyaz teni ve yürüyüşüyle Murat'ı kendisine âşık etti.

III. Murat, tahta geçince baş kadın oldu. Büyüleyici güzelliği yanında parlak zekâsı sayesinde büyük bir nüfuz sahibi oldu. İngiltere kraliçesi I. Elizabeth dâhil birçok yabancı liderlerle haberleşti. 1599 yılında Kraliçe I. Elizabeth'in Safiye Sultan'a bir süslü bir at arabası ve oğlu III. Mehmet'e de bir org hediye ettiği bilinmektedir. Oğlu sultan III. Mehmet vefat ettikten sonra valide sultanlığı bitip Büyük Valide Sultan makamına geçti ve 10 Kasım 1605 tarihinde vefat etti. Cenazesi İstanbul Ayasofya Camii'nde III. Murat Türbesi'ne defnedildi.

Safiye Valide Sultan, 1597 yılında Yeni Cami'nin yapımına başlanma emri verdi. Fakat, tamamlandığını göremeden vefat ettiği için, caminin tamamlanması Turhan Hatice Sultan dönemini bulur. Caminin etrafında Valide Sultan Türbesi ve Mısır Çarşısı bulunmaktadır. Ayrıca Kahire'deki Melike Safiye Cami Safiye Valide Sultan'ın onuruna yapılmıştır.
Safiye Sultan 4.5 5 Kybalion Safiye Sultan Hayatı, Safiye Sultan Hakkında bilgi Safiye Valide Sultan (Sofia Bellicui Baffo) , 1550 yılında Venedik 'te doğdu. Çok zengin bir ailenin tek çocuğu (Babası Leonardo Baffo K...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved