Malgaç Baskını - 16 Haziran 1919

 


Malgaç Baskını, Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının 16 Haziran 1919 tarihinde Sultanhisar ile Atça arasındaki Malgaç deresinin üstünden geçen Osmanlı'nın ilk demiryolu olan İzmir-Aydın demiryolu üzerindeki Malgaç demiryolu köprüsü yanındaki Yunan karakoluna yaptıkları baskındır.

Malgaç Köprüsü'nün doğusunda köprüyü korumakla görevli 20 kişilik üstün donanımlı ve makineli tüfeklerle güçlendirilmiş Yunanmüfrezesi, top yekun imha edilmiş, makineli tüfeği ile bütün tüfekleri, askeri mühimmatı, cephanesi ve donanımı tümüyle ele geçirilmiştir. Yunan müfrezesinin yardımına gelen Yunan jandarmaları da geri püskürtüldü. Baskın sonrası demiryolu köprüleri ve rayları kullanılmaz hale geldiğinden Yunanlılar bir süre Aydın-Nazilli hattında sevkıyat yapamamışlardır.

Baskın sonunda köprü başında bulunan karakol tümüyle imha edilmiş, cephane ve erzaklar ele geçirilmiştir. Bu baskın Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, bilinçli ve milli şuurla düşmana yapılan ilk baskın olarak kabul edilmektedir.
Malgaç Baskını - 16 Haziran 1919 4.5 5 Kybalion Malgaç Baskını , Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının 16 Haziran 1919 tarihinde Sultanhisar ile Atça arasındaki Malgaç deresinin üstünden geçen O...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved