Kurtuluş Savaşı - Bergama Baskını

 


Bergama Baskını, Yunan ordusu Mayıs 1919'da İzmir'in işgali'nden beri Ege Bölgesi'ndeki şehirleri işgal etmeye devam ediyordu. Yunan kuvvetlerinin 10 Haziran 1919'da Reşadiye'ye (Zeytindağ) ulaştığı haberi gelince sırada Bergama'nın olduğu anlaşılmış. Bergama Mühimmat Deposu memuru silah ve cephane Yunanlıların eline geçmesin diye depoyu infilak ettirdi.

Bergama’yı saran ve baskına katılacak olanlar: Soma ve Kınık'tan Niyazi ve Abdullah müfrezeleri. Balıkesir'den bir askeri müfreze ve bir parti pehlivan müfrezesi, Kaşıkçı'dan Mehmet Ali Çavuş müfrezesi, Turanlı'dan mülazım Nuri ve Hüseyin Bey müfrezeleri, Ayvalık'tanBinbaşı Cemal Bey müfrezesi, ve Ekrem Bey'in müfrezesi, Kozak'tan Çakıcı Rahmi müfrezesi. Bölgede bulunan bu Türk milli kuvvetleri Bergama'ya 15 Haziran günü öğlene doğru ani bir saldırı düzenleyerek Yunan birliklerini, 400 üzerinde ağır zayiata uğrattılar. Yunan askerleri burda aldıkları mağlubiyetin intikamını 17 Haziran'da Menemen'de sivillere bir katliam gerçekleştirerek aldılar. Belediye makamlarının bildirdiğine göre 1.000'den fazla Türk öldürülmüş fakat sonradan bir Fransız subayı tarafından yapılan tahkikata göre 200 ölü ve 200 yaralı Türk'ün olduğu saptanmıştır.

Yunan ileri karargâhı, komutanları albay Zafiryos'a saldıran Türk kuvvetleri hakkında 3.000 piyade ve 500 milis gibi çok abartılı rakamlar vermişti. Bergama'da bulunan Türk kuvvetleri 500'dü.

Yunanlar 19 Haziran günü Bergama'ya 3.000 kişilik bir kuvvetle yeniden geldiler. Yüksek sayıda ve üstün teçhizatlı olan Yunan kuvvetine karşı koyabilecek güçte olmadıklarını anlayan Türk milli kuvvetleri Bergama'dan çekilmeye karar verir. Yunanlar, üstün güçlerle 19 Haziran'da yaptıkları bir taarruzla Bergama'yı işgal etmeyi başarırlar. Türk birliklerinin geri çekilirken sırtını koruyan 1 makineli tüfek ve 56 kişilik savaşçı grubu vardı. Teğmen Sabri bey yönetimindeki bu grup, bütün Türk kuvvetleri Bergama'dan çekilene kadar Yunan kuvvetini akşama dek oyaladı. Baskının intikamını almak isterler diye korkan Türk siviller, Bergama ve çevresinden göç etti. Göç edenler 80.000-100.000 kadar buldu.
Kurtuluş Savaşı - Bergama Baskını 4.5 5 Kybalion Bergama Baskını , Yunan ordusu Mayıs 1919'da İzmir'in işgali'nden beri Ege Bölgesi'ndeki şehirleri işgal etmeye devam ediyor...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved