Yenibahçe İsyanı - 1512

 


Yenibahçe İsyanı, 6 Mart 1512 tarihinde başlayan bir Yeniçeri isyanıdır. Amaç Padişah II. Bayezid'i tahttan indirmek ve Şehzade Selim'i tahta çıkarmaktı. Sebebi ise Padişah II. Bayezid'in hiç savaşmaması ve Şah İsmail'e gerekli cevabı vermemesiydi. Selim'in düşüncelerine göre veliaht gösterilen Ahmet de babası gibi olacaktı.

Selim, bir askeri birlikle İstanbul'a girdi ve babasıyla yüz yüze görüşmek istedi ama II. Bayezid inanmadı ve bir orduyla Selim'e doğru yürüdü. Fakat Selim kaçtı ve bir süre İstanbul'a gitmedi.

Sonra Selim karşıtları Şehzade Korkut'u İstanbul'a çağırdılar. Ama işe yaramadı. Yeniçeriler Selim'den başkasını istemediklerini söylediler ve isyana başladılar.

Nihayet 6 Mart 1512 tarihinde yeniçeriler "Bizi zaferden zafere koşturacak bir padişah isteriz!" "Selim'den başkasını istemeyiz!" ve bunun gibi nidalarla sarayın önünde isyanı başlattılar. II. Bayezid 49 gün direndi, fakat yeniçeriler başarılı oldu. 24 Nisan 1512 tarihinde II. Bayezid, tahtı Selim'e terk etti. Çok geçmeden de vefat etti.
Yenibahçe İsyanı - 1512 4.5 5 Kybalion Yenibahçe İsyanı Nedenleri ve Sonuçları Yenibahçe İsyanı , 6 Mart 1512 tarihinde başlayan bir Yeniçeri isyanıdır. Amaç Padişah II. Bayezid 'i tahttan indirmek ve Şehzade Selim&...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved