Tebük Seferi - 630

 


Tebük Seferi, 630 yılında Hz. Muhammed ve 30,000 kişilik İslam Ordusunun Tebük'te Bizans ordusuna karşı hücuma geçmesi sonucu meydana gelen olay. Bu muharebe tipik Bizans-Arap Savaşları gibi olmamıştır. Muharebe yapılmadan Bizans ordusu geri çekilmiştir.

Hintli yazar Saif ur-Rahman Mübarakpuri tarafından yazılmış Er-Rahikul-Mahtûm eserine göre, Mute Muharebesine neden olan Hz. Muhammed'in elçisinin öldürülmesi olayıdır. Bu olay aynı zamanda Tebük seferinin nedeni olmuştur. Bizans imparatoru Heraklius bölgede giderek güçlenen İslamiyeti yok etmek amacıyla harekete geçmiştir.

William Muir adlı gayrimüslim bilgin ise, Heraklius'un amacı Beni Utrah bölgesinin yeniden sefere çıkılmasını önlemek eski gücünü tekrar kazanmaktı, çünkü Beni Utra Hristiyan kabilesiydi ve Bizans kontrol ediyordu. Eğer bu kabile müslümanlığa geçerse Bizans bölgedeki kontrolü kaybedebilirdi.
Tebük Seferi - 630 4.5 5 Kybalion Tebük Seferi , 630 yılında Hz. Muhammed ve 30,000 kişilik İslam Ordusunun Tebük'te Bizans ordusuna karşı hücuma geçmesi sonucu meydana ...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved