Bozcaada Deniz Muharebesi - 1698

 


Bozcaada Deniz Muharebesi (14 Haziran 1698), Türk ordusunun İkinci Viyana Kuşatması'ndan yenilgiyle ayrılmasından sonra Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları başladı.

Kutsal İttifak'a giren Venedik Osmanlı Devleti'nin Mora ve Dalmaçya'daki topraklarına saldırdı. Bu bölgeleri işgal eden Venedik, 1645-69 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda uzun süre başarıyla yürüttüğü taktiğini kullanmaya karar verdi ve savaşı Ege sahillerine ve Çanakkale Boğazı'nın çevresine yayarak Türk donanmasının Mora'ya takviye kuvvet göndermesine engel olmaya çalıştı.

Bu çereçevede iki gücün donanmaları sekiz kez karşı karşıya geldi. Kaptan-ı Derya Mezomorto Hüseyin Paşa yapmış olduğu ıslahat Türk donanmasının manevra kabiliyetini ve ateş gücünü yükseltmişti. Bu sayede, Türk donanması Venediklilere karşı sekiz deniz muharebesinde galip gelmişti.

14 Haziran 1698 tarihinde Bozcaada açıklarında meydana gelen muharebede Amiral Molino komutasındaki Venedik donanmasını yenilgiye uğratan Türk donanması Kuzey Ege adalarının Venedik tehdidi altına girmesine mani oldu, ancak zaferin 1699'da biten savaşın seyrine büyük bir etkisi olmadı.
Bozcaada Deniz Muharebesi - 1698 4.5 5 Kybalion Bozcaada Deniz Muharebesi (14 Haziran 1698) , Türk ordusunun İkinci Viyana Kuşatması'ndan yenilgiyle ayrılmasından sonra Osmanlı-Kutsal ...

Hiç yorum yok:

Copyright © Tarihtekiler. All Rights Reserved